Jednodelna rolo vrata na rasklapanje

Rolo vrata na rasklapanje za pokrivanje velikih površina

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

 • Metod se koristi za pokrivanje velikih površina gde jedna nad-dimenzionalna rolo vrata nisu dovoljna. U ovom slučaju, otvaranje je podeljeno na tri (3) ili više vertikalnih delova i rolo vrata koja se koriste za pokrivanje otvorenog dela imaju odgovarajuće dimenzije.
 • Filozofija proizvodnje pojedinačnih industrijskih rolo vrata je potpuno ista kao za proizvodnju industrijskih rolo vrata koja se koriste za sve otvore.
 • Potpora rolo vrata i svih segmenata se vrši na vrhu otvora. Zupčanici krajnjih rolo vrata su čvrsto pričvršćeni na licu mesta. Zajednički zupčanici srednjih rolo vrata imaju mogućnost kretanja horizontalno i duž otvaranja tako da su oni u striktno definisanoj poziciji u momentu zatvaranja, kako bi se sva rolo vrata nesmetano spustila.
 • Kada su vrata otvorena u celosti, pokretni zupčanici se nalaze na ivici otvora zajedno sa fiksnim delovima kako se ne bi potrošio koristan prostor.
 • Na dnu rolo vrata postoji horizontalni deo u obliku makaza koji se sastoji od dva horizontalna stuba koja se nalaze na razdaljini od 32 cm. Na dnu greda zavarena su 2 zupčanika sa duplim pokretnim točkovima.
 • Točkovi su locirani na metalnim kolicima opremljenim elektromotorom, specijalnim kontrolnim panelom i sistemom stop-prekidača. Na ovim kolicima postoje pokretni zupčanici. Točkovi ovih kolica su smešteni na tolikoj udaljenosti da zupčanik ostaje u vertikalnom položaju u toku kretanja i onemogućeno mu je da se kreće u bilo kom drugom pravcu osim u pravcu koji je elektronski podešen. Skrećemo pažnju da uređaj ima 2 identična sistema, odnosno 2 pokretna zupčanika.
 • Kretanje zupčanika istovremeno omogućava i kontroliše električni uređaj. Dakle, sistem ne dozvoljava spuštanje rolo vrata ako zupčanici nisu u pravom položaju, što omogućava nesmetano spuštanje rolo vrata. U ovoj poziciji – poziciji spuštanja, zupčanici se automatski zaključavaju i ostaju na podu pomoću posebnih nosača čije dimenzije i oblik onemogućavaju kretanje. Kada su rolo vrata potpuno zatvorena, zupčanici su osigurani. Sistem može da funkcioniše na različite načine tako da rolo vrata mogu da rade i istovremeno i odvojeno.
 • U nekim slučajevima ovo je jedna od najvažnijih prednosti ovog uređaja.

Na kraju, navodimo prednosti ovog uređaja u odnosu na nad-dimenzionalna rolo vrata.

 1. Sklopiva rolo vrata mogu da pokriju velike površine bez ograničenja na širinu otvora dok nad-dimenzionalna rolo vrata imaju određenu granicu otvaranja.
 2. Prenos sklopivih rolo vrata je lakši i bezbedniji nego kod nad-dimenzionalnih.
 3. Koeficijent bezbednosti sklopivih rolo vrata je višestruko veći u odnosu na koeficijent nad-dimenzionalnih vrata.
 4. Popravka bilo kog dela sklopivih rolo vrata je veoma jednostavna i slična popravci industrijskih rolo vrata za razliku od nad-dimenzionalnih. Tipičan primer – u slučaju oštećenja rolo vrata, potrebno je zameniti sekciju i neophodan je kamionski transport. Ovo nije slučaj kod sklopivih rolo vrata.
 5. Potrebno je jako napajanje za kretanje nad-dimenzionalnih rolo. Kod sklopivih rolo vrata napajanje može biti manje jer ona mogu funkcionisati odvojeno.
 6. Sklopiva rolo vrata se mogu ofarbati bilo kojom bojom i bilo kojom nijansom za razliku od nad-dimenzionalnih gde je farbanje nemoguće.
 7. U slučaju nestanka struje, sklopiva rolo vrata se mogu otvoriti ručno kao i sva industrijska rolo vrata. Zbog ogromne težine, nad-dimenzionalna rolo vrata je nemoguće ručno otvoriti bez prisustva električne energije.
 8. Na kraju, najvažnija prednost sklopivih rolo vrata je njihova otpornost na jak vetar. Sa druge strane, kopče nad-dimenzionalnih rolo vrata mogu da blokiraju vertikalne zupčanike rolo vrata pod uslovima jakog vetra. Potencijalno kretanje rolo vrata uz pomoć motora može da dovede do nenadoknadive štete kopči ili profila rolo vrata.